Textilhantverk från ett residence i Litauen
MAJA BJÖRK
Möt Maja Björk, konstnär inom textil och serieteckning med utbildning från Glasgow School of Art och Konstfack. I denna intervju berättar hon om sin konstnärliga resa från skolans syslöjd till internationella scener och reflekterar över sin stil, inspiration och varför plattformar som Beyond Artisan är viktiga för unga konstnärer.
Hur började din konstnärliga resa och hur har den utvecklats?
– Syslöjd var mitt absoluta favoritämne i grundskolan, hade jag fått välja skulle det varit syslöjd hela dagen, varje dag. Det var det enda ämnet jag tyckte var roligt i skolan. Efter gymnasiet, där jag fortsatte med textilinriktningen, hittade jag så småningom till en Bachelor vid Glasgow school of art. Utbildningen var 4 år lång och fokuserade på textildesign. Jag fick lära mig hur man gör projektplanering för den kreativa processen och hur man ritar för produktion- jag gillar att illustrera så det passade mig bra.
Efter utbildningen i Glasgow började jag rita serier och illustrera. Jag flyttade till Berlin, hade en del egna utställningar och blev en del av fanzine- kulturen. Efter några år i Berlin sökte jag och kom in på Konstfack där jag nyligen tog en Masterexamen i textilhantverk. Även om jag har lite svårt för att blir styrd i min kreativa process så kunde jag uppskatta att komma tillbaka till skolan. Konsthantverksutbildningen passade mig bättre än den tidigare designutbildningen i Glasgow eftersom den var friare.
Det jag tar med mig från mina utbildningar är hur jag ska skala upp mina verk, jag har blivit introducerad till nya tekniker och träffat många människor. Men framförallt har jag insett vikten av att ännu mera lyssna till mig själv och lita på min egna kreativa process!
Hur skulle du beskriva din stil och ditt uttryck?
– Min stil är färgglad och humoristisk, gärna lite gnistrande. Jag hämtar inspiration från känslor och använder serieteckning som bas. Det börjar ofta med en skiss och beroende på känslorna som uppstår utvecklas illustrationen. Mina verk är som en dagbok, de hjälper mig att ventilera och jag försöker göra dem tillgängliga genom humor. Jag har egentligen två stilar, snabba skisser och en mer verklighetstrogen stil. Jag jobbar med att sammanföra stilarna och se vad resultatet kan leda till.
Mitt uttryck är det samma sedan innan mina utbildningar men det jag gör annorlunda nu jämfört med innan utbildningarna är att jag planerar saker, ritar först och skapar sen.
Vad inspirerar dig och vilken känsla eller budskap vill du förmedla med din konst?
– Jag inspireras av livet och känslor. Jag reflekterar över specifika händelser och använder kroppsspråk och ansiktsuttryck i mina illustrationer för att skapa bilder som sätter känslor i en kontext.
Jag hoppas att betraktaren ska känna igen sig i mina verk, kunna relatera eller tänka sig in i situationen. Genom att uppleva mina verk vill jag att betraktaren ska reflektera över sina egna känslor. Även om vi alla är unika så utgår vi ifrån samma grundläggande känslor.
I mitt verk Urban Memories har jag broderat glimtar ur min dagbok på stora banderoller. Jag har kombinerat serietecknandet med textilhantverk och skapat en visuell berättelse som tar betraktaren med på en resa genom minnen med humoristiska visualiseringar. Med gnistrande pärlor och spetstyg som broderats på en tryckt gatuvy förhöjs upplevelsen och påminnelsen om hur förgänglig vår existens är. Inspirationen till verket kommer från min tid i Berlin och dess livliga gatukonstscen, vilket naturligt ledde till valet av utställningsplats – direkt på gatan.
Vad händer härnäst?
– Nu när jag tagit min examen från Konstfack ska jag flytta tillbaka till Berlin och fortsätta skapa. Jag vill ställa ut och sälja mina verk samtidigt som jag utforskar nya projekt.
Varför tror du att en marknadsplats dedikerad till konst- och designstudenter behövs?
– Som studerande kreatör och nyutexaminerad är det viktigt att nå ut och synas. Det är svårt att veta hur man ska bygga sin karriär när man studerar och precis tagit examen. Att få en egen scen, att testa sig fram och lära sig att sälja sin konst är värt mycket. Drömmen är ju att kunna leva på sin konst. Beyond artisan är också bra för publiken som vill köpa unika verk direkt av dedikerade kreatörer som satsat sin framtid på konsten. Det är en perfekt plats för kreatör och publik att mötas.