Vendela Nyberg

Möt Vendela Nyberg, en konstnär vars arbete kretsar kring känslor och upplevelser. Genom att kombinera illustration och skrivande samt utforska nya tekniker inom måleri och skulptur har Vendela utvecklat ett djupgående konstnärligt uttryck. Här berättar hon om sin resa, sitt skapande och hur hon ser på konst som ett sätt att uttrycka och bearbeta det svåra i livet.

Hur började din konstnärliga resa och hur har den utvecklats?

– Så länge jag kan minnas har jag tyckt om att illustrera, men min resa till konstnärskapet har inte alltid varit självklar. Eftersom jag ville arbeta med att hjälpa andra, så studerade jag till psykoterapeut. Under min tid vid socionomutbildningen började jag skriva och illustrera.

 

Snart upptäckte jag att mitt skapande hjälpte både barn, vuxna och mig själv. Genom skrivandet kunde jag nå många och jag kunde samtidigt bearbeta och uttrycka mina egna känslor. Då det blev klart att mitt manus skulle bli en bok fick jag tre månader på mig att slutföra samtliga illustrationer som hörde till boken.

 

Den korta tiden till deadline blev en intensiv resa av experimentering i mitt konstnärliga uttryck. Väldigt fort växte det fram ett utvecklat, eget bildspråk. Jag blandar digitalt och analogt, fotograferar och för in i olika lager. En illustration kan ta 13 timmar att slutföra. När man tittar på mina illustrationer kan man se att det är “min hand”. Mitt arbete resulterade i utgivningen, juni 2023, av boken ”Cento ser solen” som tar upp viktiga ämnen så som utanförskap, vänskap och kärlek. Det är en bok skriven för barn men den innehåller flera lager av budskap som berör även vuxna.

Hur har du utvecklats i ditt konstnärskap?

– Utöver hantverksmässiga framsteg så tror jag att mitt konstnärskap utvecklas i takt med min egen personliga utveckling. Jag har kämpat med mycket rädsla i mitt liv, någonting som begränsar autenticitet. Att våga dela mina känslor och säga det som måste bli sagt är ett pågående projekt, ett projekt som aldrig kommer att vara färdigt. Men under arbetet med boken fann jag sätt att förmedla mitt budskap och uttrycka mig själv genom min konst utan att känna mig blottad. Jag har lärt mig förmedla det autentiska, det mörka, på en nivå som känns rätt för mig.

 

Samma år som boken gavs ut startade jag min konstnärliga grundutbildning vid Konstskolan i Stockholm. Det är en ettårig utbildning i fri konst där jag fick möjlighet att prova många olika tekniker. Skulptur, teckning, måleri, bokbindning och mycket mer. Jag känner att jag har hittat det jag föddes för att göra. 

Foam 1
foam 2

Vad inspirerar dig och hur använder du inspirationen i ditt arbete

Det kanske inte låter drömmigt men min inspiration att skapa kommer från en plats där det gör ont. Att ha trauma, ilska och smärta är inte idealt, men för skapandet betyder det en oändlig ”inspirationskälla” som aldrig slutar kännas viktig. 

Kan du beskriva vad som format din stil och ditt uttryck?

Allt jag skapar kommer inifrån. Mina texter och illustrationer skapas utifrån tydliga uttryck som kommer till mig. Jag försöker vara snabb att anteckna/ teckna det jag uppfattar. På det sättet har jag inget traditionellt skissarbete utan det finns redan en färdig bild i ett sammanhang som ska gestaltas.

 

Det jag successivt förbättrar är tekniken av att föra över mina idéer till att bli fysiska, från huvud till hand. Men med exempelvis skulpturarbetet har jag ett annat arbetssätt. Där är det intuitivt skapande som gäller. Processen är experimenterande och verken får växa fram under arbetets gång. Här finns det alltså inget rätt eller fel då det inte finns en färdig vision att realisera. 

Berätta om de viktigaste värdena eller teman som återspeglas i dina konstverk, och varför de är viktiga för dig?

Jag skapar konst inifrån och ut. Jag inspireras av känslor och egna erfarenheter i mitt bildberättande. På det sättet lyckas jag, genom visuell kommunikation, bidra med någonting mer än visuellt behag. Det finns en känsla där som väntar på att kännas och förstås. Jag jobbar i väldigt breda drag med svåra känslor. 

Hur hoppas du att din bok/framtida böcker ska påverka och beröra läsaren?

– Jag hoppas att de böcker jag skriver och illustrerar skapar förutsättningar för andra att inte känna som jag kände. Förhoppningen är att läsning kan öppna dialogen mellan föräldrar och barn om svåra känslor. Världen ska vara för alla men detta är en verklighet som ibland känns väldigt långt bort. Därför vill jag skapa förståelse för att man kan behöva stöd i att vara sig själv. 

Varför tror du att en marknadsplats dedikerad till konst- och designstudenter behövs?

Precis som min önskan om att världen ska vara öppen och inkluderande så är min önskan att konstvärlden också ska vara det. Konsten bör inte vara för några få privilegierade, den är för alla som har någonting att berätta. Konst ska upplevas och kännas. En marknadsplats för studerande kreatörer är ett viktigt initiativ. De som vill får möjlighet att dela sin konst med världen i ett tidigare skede och växa med sin konst. Det är detta allt handlar om- att främja kreativiteten.

Vad händer nu, vad är nästa steg?

– Jag har blivit antagen till Nyckelviksskolan och planerar att fortsätta mina konstnärliga studier på deras program Bild och grafisk form i höst. Jag hoppas också släppa min nya bok till sommaren 2025. Utöver det fortsätter jag att utveckla mitt konstnärliga uttryck. Det senaste jag arbetat med är måleri, jag har lämnat min iPad och utforskar i stället skapandet genom att måla med streck i olja på duk. Tekniken gör att bakgrunden blir levande och olika betraktare uppfattar och upplever olika saker, detta är ett eget koncept jag kommer att fortsätta utveckla framöver. Ambitionen är att man kommer att kunna se mina verk på Liljevalchs vårutställning nästa år och jag planerar att delta i flera vernissager bland annat med Beyond Artisan. Jag har en spännande resa att se fram emot och kommer bara att fortsätta utvecklas.