MATILDA HAGLUND
Med en övertygelse om att hållbarhet är nyckeln, skapar Matildas verk vackra och funktionella bruksföremål. I den här intervjun berättar Matilda om sin bakgrund och delar med sig av sin passion för design.
– Jag har alltid haft ett intresse för att rita, skapa och snickra men det var under min tid vid Ölands folkhögskola som jag insåg att min kärlek till naturen och skogen skulle bli en del av mitt konstnärliga arbete. Designprogrammet på Öland introducerade mig till bland annat möbeldesign och det var under min tid där som jag förstod att mitt fortsatta arbete med design skulle fokusera på trä- det material som varit nära under hela min uppväxt.
Mina fortsatta studier inom möbeldesign vid Malmstens, Linköpings Universitet på Lidingö gav mig djupare teknisk kunskap i material, metoder och formspråk. Under studierna genomförde jag även en praktik hos Sami Kallio Studio i Mölndal vilket gav mig god grund för resten av utbildningen. Med tiden blev tydligt för mig uppväxten nära naturen började reflekteras i mitt arbete och att hållbarhet skulle vara en viktig del i min design, jag triggades av utmaningen att utgå från materialet och hushålla med resurser. Mitt examensarbete Ellor, som gjordes i samarbete med Wigells är resultatet av detta, genom att använda spillmaterial ville jag undersöka metoder för att laga den trasiga cirkeln inom möbelproduktion.
Efter min tid på Malmstens gjorde jag ett års praktik vid Claesson Koivisto Rune, arkitektur- och designkontor i Stockholm. Här fick jag arbeta med design av möbler och produkter. Det var en väldigt lärorik tid och erfarenheten bär jag med mig i mina fortsatta studier vid Konstfack. Min pågående masterutbildning, Spatial design vid Konstfack i Stockholm handlar om rumsligheter, att förstå flöden, atmosfär, ljus osv. Det är ett bra komplement till tidigare studier och ger bland annat en djupare förståelse till möblernas plats i rummet.
Kan du beskriva vad som har format din stil och ditt uttryck?
– Ibland är det svårt att veta men jag skulle säga att min inspiration och vision kommer från människan och materialet. Jag utforskar människans behov och skapar produkter, gärna utifrån det material som finns tillgängligt, med hänsyn till dess egenskaper. Att jag är uppvuxen med närhet till skog och natur ger också uttryck i mitt arbete, jag har ett ansvar att produkterna jag skapar ska vara hållbara och jag låter det ansvaret påverka mitt formspråk. Det är viktigt för mig att skapa kvalitativa produkter som håller länge och som är visuellt tilltalande.
Vad vill du förmedla genom ditt arbete?
– Jag vill att de som använder mina möbler ska få en personlig koppling till objekten. Det ska vara mer än ett konstföremål, jag vill skapa visuellt vackra möbler som brukaren kan använda och vilja behålla- länge. Mina möbler ska komma med en historia och den historian ska fortsätta hos brukaren. Målet är att de som använder mina möbler ska känna att de har vackra, funktionella bruksföremål som skapats med hantverksmässiga metoder.
Varför tror du att en marknadsplats dedikerad till konst- och designstudenter behövs?
– Beyond artisan bygger en bro mellan kreatörer och marknad på ett sätt som inte finns idag. Jag tycker att det är viktigt att erbjuda studerande kreatörer möjlighet att nå ut med sina verk men också för alla att ta del av aktuella verk på den unga konst- och designscenen.